Loading Opleidingen

« All Opleidingen

 • This opleiding has passed.

Leren werken met thema’s (2-daagse)

5 februari @ 09:30 16:30

Vind je het soms moeilijk in gesprekken met cliënten de juiste richting te vinden? Loop je regelmatig verloren in verhalen? Krijg je een overleg of vergadering niet afgerond, omdat je verdrinkt in een veelheid aan te bespreken onderwerpen? Je bent niet alleen. Velen van ons zijn op zoek naar een andere vorm van leiderschap. En dan gaat het niet over de ‘leider’ als functie, maar over ‘leiderschap’ als kwaliteit.

Een thema geeft focus om samen vanuit gelijkwaardigheid in gesprek te gaan. Het helpt beter te pakken krijgen wat speelt. Het opent de ruimte om samen te onderzoeken.

Thema-gecentreerde interactie, betekent letterlijk met elkaar in interactie gaan via levende thema’s. Door samen alle elementen uit te stallen, onze kwaliteit van interactie aan te scherpen, in het volle bewustzijn van de ruimere context, komen thema’s bovendrijven.

Een thema is niet hetzelfde als een onderwerp. Een onderwerp wordt thema wanneer iedereen zich aangesproken voelt. Een thema spreekt ons lerend vermogen aan, doet ons focussen op de essentie en stimuleert ons in het ontwikkelen van eigen leiderschap. Het thema leidt, doet interageren en creëert een vrije ruimte waar ook onverwachte antwoorden zich kunnen ontvouwen. Deze manier van werken is een essentieel onderdeel van generatief leiderschap. Iedereen wordt maximaal aangesproken op het vermogen om eigen antwoorden te genereren.

Een therapiesessie of teambijeenkomst verloopt een stuk levendiger eens je een goed thema hebt. Coaching, opleiding of overleg worden effectiever, doordat iedereen zich betrokken voelt.
Het zoeken naar een gepast thema kan bij conflictescalatie en conflictvermijding een belangrijk kompas zijn om verschillen, kwetsuren en behoeftes bespreekbaar te maken, zowel in organisaties en teams als in persoonlijke relaties. De verschillen worden zichtbaar en worden ingezet om tot andere niveaus van functioneren en/of besluitvorming te komen, waardoor transformatie mogelijk wordt.

Werkwijze

Tijdens de eerste dag maken we kennis met het systemisch kompas en de basishouding van Themgecentreerde Interactie (TGI). Aan de hand van praktijkvoorbeelden zoeken we thema’s. Hiervoor gaan we “waarnemen” op vier factoren (ik, wij, het, globe) en vier niveaus (fysiek, emotioneel, mentaal, spiritueel). We oefenen onze waarneming en gewaarwording en ervaren het verschil tussen een neutraal gespreksonderwerp en de appellerende werking van levende thema’s. Dit alles vindt plaats tegen de achtergrond van wat er dient te gebeuren en de vraag waar we beweging in willen brengen.

De tweede dag oefenen we aan de hand van eigen situaties met het vinden van de thema’s die er voor ieder van ons toe doen. We besteden aandacht aan het formuleren van het thema, het zoeken van een passende structuur voor het vormgeven van gesprekken.

Tijdens deze twee dagen ervaren we samen de ruimte die het werken met een thema kan genereren. Die ruimte waarin leren en veranderen plaats kunnen vinden.

Voor wie

Therapeuten, trainers, teamleiders, bemiddelaars en coaches die gesprekken, opleidingen of vergaderingen efficiënter en effectiever willen laten verlopen. Iedereen die in bijeenkomsten alle aanwezige potentie maximaal wil benutten.

Datum en werktijden

Ma 5 en di 6 februari 2024

We werken van 9u30 tot 16u30, met 1u middagpauze. Onthaal is voorzien vanaf 9.00, zodat we stipt op tijd kunnen beginnen.

Kosten en voorwaarden

358 Euro (excl. 21% BTW) – (433,18 euro incl.BTW) (12 opleidingsuren)

Als werknemer in de social profit kan je deze opleiding mogelijk betalen met het vormingsbudget van VIVO.

Koffie en thee worden tijdens de pauzes voorzien.

Een heerlijke (vegetarische) lunch is inbegrepen.

Organisatie en inlichtingen

Marleen Schuurmans

administratie@deonderstroom.be

+32 485 71 33 45

 • Tijdige betaling verzekert je van je plaats in deze training.
 • Wanneer deze training niet kan doorgaan wordt het betaalde bedrag teruggestort.
 • Bij annulering rekenen we een administratieve kost aan van 20 euro (excl. 21% BTW).
 • Bij annulering binnen de acht weken voor aanvang dient 50% van het inschrijvingsgeld betaald te worden als annulatievergoeding. Bij annulering binnen de vier weken voor aanvang van de training dient het volledige bedrag betaald te worden. Tenzij een vervanger kan voorzien worden.
 • De deelnemer engageert zich voor deelname aan het volledige.
 • Deelname is vrijwillig en op eigen verantwoordelijkheid.
 • Maximum 16 deelnemers

Meer over de begeleider

Marleen Vandenberghe, erkend TGI-opleider voor de school voor TGI . Haar professioniele carrière begon in het maatschappelijk werk, socio-cultureel werk en organisatie sociologie. Ze is tevens erkend NLP trainer, bemiddelaar in sociale zaken en stress- en burnoutcoach. Medezaakvoerder van www.detriade.be.


Details

Date:
5 februari
Time:
09:30 – 16:30
Opleiding Category:

Spreker

Marleen Vandenberghe

Lotushuis

Zoerleberg 30
Westerlo, Antwerp 2260 Belgium
+ Google Map
View Locatie Website

3 reacties op “Leren werken met thema’s (2-daagse)”

 1. Nele De Meyer avatar
  Nele De Meyer

  Hoe zet ik zelf een onderwerp op de agenda dat een rijke dialoog stimuleert? Hoe faciliteer ik het gesprek met mijn team over wat er voor hen werkelijk toe doet? En, eens we dan in gesprek zijn, hoe kunnen we er dan samen voor zorgen dat het gesprek, wat vaak alle kanten uitwaaiert, ook richting en focus kan krijgen? Een focus die helpend en leidend kan zijn en tegelijkertijd ook mee kan bewegen met wat er wil ontstaan in een groep.
  Dat is wat ik geleerd heb in deze twee daagse opleiding, onder de deskundige begeleiding van Marleen binnen een perfect georganiseerd en welkom aanvoelend kader door Jürgen.

 2. Claire Vekemans avatar
  Claire Vekemans

  Een inspirerende 2-daagse voor iedereen die wil leren om de vinger te leggen op wat er echt toe doet, wat er speelt in een samenwerking, in een organisatie, een team,… en die daarmee aan de slag wil gaan.

 3. Aaron Vaneeckhout avatar
  Aaron Vaneeckhout

  Deze methodiek heeft een nieuwe kijk/structuur op je organisatie om te zoeken naar mogelijkheden om actie en evolutie te bewerkstelligen. De methodiek vanuit thema’s helpt om het overleg van iedereen te maken en niet enkel de persoon met ‘het hoogste woord’. Het gaat over verantwoordelijkheid nemen en aanspreken in wat we samen te doen hebben en transparantie over beide keerzijden van een verhaal mogelijk te maken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.